vaatwasser herstellen
Zout bijvullen in de vaatwasser
augustus 2, 2016
kookplaat hersteldienst
Hoe je kookplaat onderhouden
augustus 2, 2016

Afwasmachine reinigen

Vieze geurtjes

Je hebt je afwasmachine proper gemaakt, maar die vieze geur is niet weg en de muffe lucht in je vaatwasser blijft hangen. Heel vervelend, maar ook daar hebben we een handige tip voor. Sprenkel wat druppeltjes citroensap over je vuile vaat en zet de vaatwasser op de gebruikelijke manier aan.

Komt er echt een heel vieze geur uit je afwasmachine, dan moet je extra middelen gebruiken. Giet wat azijn op de bodem van de vaatwasser en doe plakjes citroen in het bestekbakje; de machine op een heet/intensief programma laten draaien en als het goed is moet die vieze geur echt verdwenen zijn!

Verstopte vaatwasser

Een vaatwasser wordt eigenlijk altijd vies door etensresten die achterblijven. Zorg er daarom voor dat je kruimels, etensresten en restjes saus altijd van het bord afveegt, voordat je het servies in de machine stopt. Veel mensen spoelen hun vuile vaat nog een keer af voordat het de vaatwasser ingaat en ook dat is een goede manier om een verstopping te voorkomen.

Is je vaatwasser eenmaal verstopt? Haal dan de filter eruit en verwijder de aangekoekte etensresten. Doe er vervolgens wat schoonmaakazijn in en laat de (lege) machine op een intensief programma draaien.

Economisch gebruik

Hoe vaker je iets gebruikt, hoe sneller iets vies wordt en hoe sneller je iets moet vervangen. Dat geldt ook voor een vaatwasser. De vaatwasmachine is relatief zuinig, zowel wat betreft water als stroom. Toch is het zonde om de vaatwasser aan te zetten als deze niet helemaal gevuld is.

Maar daar zit ook een keerzijde aan; doe je vaatwasmachine ook weer niet té vol. Als je de machine te vol inpakt kunnen de sproei-armen niet meer goed draaien, waardoor schade kan ontstaan. Daarnaast wordt niet alle afwas even goed schoon, waardoor de kans groot is dat je nog een wasprogramma aan moet zetten. Door je machine dus economisch gezien gunstig te gebruiken, heb je daar op den duur minder last van als het gaat om schoonmaken en vervanging van het apparaat.

Vieze vaat

Maar wat als je vuile vaat simpelweg niet meer schoon wordt, ondanks dat de machine van binnen goed is gereinigd? Dan kan je een probleem hebben met de sproei-armen. Een veelvoorkomend probleem in de vaatwasser is kalkaanslag op de sproei-armen, waardoor het water zich niet meer goed kan verspreiden door de machine.

Maak deze sproeiarmen los en verwijder het kalkaanslag met een sopje van wat schoonmaakazijn, citroensap en water. Zodra de kalk is verdwenen, kan het water weer gemakkelijker door de gaatjes en wordt je vaat weer blinkend schoon!

Je afwasmachine laten herstellen?

Contacteer ons dan en maak een afspraak.